Gustavsberg
-
Danmark

Avfärden

 flagga

tidigare
 

Fortsättning:

2/6 Fredag
- Kalmar

Äntligen en god NO-vind 4-7 m/s.
Lugn och behaglig segling ner till Kalmar.
Direkt i land fyller vi en tvättmaskin med smutskläder. Promenerar till turistbyrån och får besked om närmsta bankomat. Tar ut pengar.
Besöker Watskibutiken handlar slang, livflotteband, rostfriskruv, schackel, vantskydd. Tillbaka till båten, duschning turvis samtidigt som matlagning pågår, handlar efter maten.
Vilket flyt!4/6 Söndag
- Hanö

Avgång 9.30 svag nordvind och duggregn. Motorgång.
Elisabeth beslutar att vi går inomskärs mot Hanö.
Göran och autopiloten kör medan Elisabeth städar efter gårdagens strapatser. Vi sov förresten från 21.00 till 08.30 i morse.
Just nu har vi lämnat kusten utanför Ronneby och har 240° mot Hanö.
Uppehåll, mulet 1-3 m/s sydlig.
I regn och mycket dålig vind dyker det lilla skäret Malkvarn upp ur vätan och bekräftar vår kurs.
Angenämt att förtöja i Hanö hamn.

 

6/6 Tisdag
- Simrishamn


Vi ger oss iväg i ostvind och mulnande. Vindvridning till SO och regn. Görans humör går i botten. Vi fortsätter för motor och stor.
Vi har riggat sjökoj för barnen genom att sätta en stuvfackslucka framför stickkojs öppningen där ligger barnen bra. Idag inser Anna att hon ska ligga ner för att slippa sjösjuka.
Elisabeth mår dåligt.
Som genom en god försyn avtar vind och regn då vi angör Simrishamn.7/6 Onsdag
- Ystad

Svag vind. Vi får motorgång till Ystad, där hämtar vi vår post på postkontoret. Den är ställd till "poste restante" som fungerar bra.
Staden är liten och mycket vackert bevarad i sin äldre stil. Små hus, gamla hus. Smala rullstensgator.
På apoteket handlar Elisabeth de sista receptfria läkemedlen, oj oj, 500 kronor plockade det till. Skeppsapoteket känns dock tryggt och bra. Nu bör vi klara det mesta själva vad sjukdomar och sår gäller.


9/6 Fredag


Ännu en liggedag.
Maria och Göran går till SE-banken och växlar pengar för alla länder vi ska till.
Nu kan vi lämna Sverige!10/6 Lördag
- Gislövsläge


Motorgång i sol efter Skånekusten västvart. Detta är inget särskilt roligt seglingsvatten. Här inser man vad gynnade vi är hemma med vår ostkustskärgård.
Det luktar illa inne i ruffen, det visar sig att ungarna startat värmaren och skorsten är naturligtvis inte avtagen, vilket medför ett rejält fotogen os i hela båten.
Seglar från Kullagrunds fyr till Gislövsläge.
Hamnen blir en besvikelse. Där pågår en regatta, trångt och ingen som anvisar gästplats. Vi chansar och tar en ledig plats, går och tittar på musikskolans blåsorkester.
Nu är vi på plats för språnget ut på kontinenten.


11/6 Söndag
- Klintholm Danmark

Avseglar den 11 Juni kl. 8.00 med svaga vindar och soldis.
Utanför angöringsbojen får vi göra en 360° vändning för att undvika ett snabbt uppdykande fartyg. Det är otäckt med vilken hög fart de framförs.
Vinden är svag så motorn tuffar sin gilla gång. Vi äter värdshusbiff potatis och sylt till lunch - gott- och tuffar vidare på havet.
Vad skådar vår syn kl. 13.30 Jo Möns klint så pampigt. Den vita kritan lyser  mot en mörk skogskant som ramar in klipporna upptill. En segelbåt och en lastbåt ser ut som små jollar nedanför de höga klipporna.
Vi rundar Möns klint och får uppleva den stora förändringen i landskapsbilden, på baksidan av klipporna böljar det ut mjuka slätter och åkermark, odlingar och små byar.
Vägen in till Klintholms hamn kantas av fasta fiskedon i form av grova stolpar. Förtöjer i en ny marina av sydfransk typ med en blandning av sommarbostäder, restauranger och affärer.

Fortsättning

 

© Göran Forsström