Allegro 27

 

 

 

 

 

 

 

 


LÖA  8,03 m
LVL   7,32 m
Bredd 2,76 m
Djupg 1,25 m
Depl   3000 kg (3400 kg)
Köl     1300 kg
Segel  31 m2

 

Teknisk beskrivning  

Skrov och däck format som en enhet tillverkat i glasfiberarmerad polyesterplast enligt handuppläggningsmetoden och Lloyds konstruktionsbestämmelser.
Däck i sandwichkonstruktion. Utanpåliggande rostskyddsbehandlad järnköl monterad med kölbultar i rostfritt stål.
Roder i glasfiberplast upphängt på tre rodergångjärn i rostfritt stål med delrin-lagring. Stävräcken, mantågsstöttor och nylonbeklätt mantåg i rostfritt stål.

överbyggnad och sittbrunn med sargar och sittbrunnsbänkar i glasfiberplast enligt handuppläggningsmetoden, rufftak i sandwichkonstruktion.
Förlucka, akterlucka, skjutlucka under luckgarage och sprayhoodplog i glasfiberplast.
Självlänsande sittbrunn. Sittbrunnsdurk, ruffens ingångsluckor och luckor i sittbrunnsbänkar i teak.
Fyra ventilatorer av Dorade-typ i glasfiberplast monterade på rufftaket.
Ruffventilerna är av 5 mm plexiglas effektivt avtätade med neoprenlister.

Rigg av masttoppstyp med mast och bom i eloxerad aluminium, rullrevsbeslag och skena för spinnakerbom. Stående och löpande rigg i rostfritt stål.
Fallvinsch för försegel, två vinschar för försegelskot placerade på sittbrunnssargarna, fyrskuret storsegelskot med skotlås löpande i skotskena på skotbalk i sittbrunnen.

Inredning i teak.
Avskild toalett och garderob.
l salongen två soffor/kojer, matbord med fällbara klaffskivor för sex personer och förskjutbart genom S-bockade rörben med låsanordning. Kojmadrasser och ryggstöd av polyeter med avtagbar klädsel av möbeltyg. Hyllor ovanför samtliga kojer.
Akterut på babords sida pentry med tvålågigt gaskök i pendelupphängning, dubbla diskhoar med färskvattenpump, porslinsställ, förvaringsskåp och skjutlådor med lås.
Stickkoj om styrbord, ovan stickkojen finns lämpligt utrymme för navigationsbord.
Rikliga stuvutrymmen i akterpik och under sittbrunnsbänkarna.

Standardutrustning i övrigt är storsegel, kryssfock, stor och fockskot, 12 volts elsystern omfattande reglementsenliga lanternor, belysning i salong, pentry och toalett samt läslampor vid skanskojer och stickkoj.
Inbyggd färskvattentank, 12,5 kg stockankare, länspump, förtöjningslinor, 6 fendrar, flaggspel samt glas och porslin för sex personer.

Motorutrustning utgörs av Volvo Penta MD1B om 10 hkr med elstart, reduktionsbackslag, propellerutrustning, 20 liters bränsletank och 12 volts batteri.
Reglage och instrumenttavla vid rorsmansplatsen.

© Lars-Olof Norlin 1967

Konstruktörens syn på båten (1972)

Allegro är konstruerad enligt Svenska Kosterbåtsförbundets konstruktionsregel och antogs efter en konstruktionstävling 1967 till förbundets entypsbåt.
Hon förenar genom sitt utförande de moderna havskappseglarnas fart och säkerhet med den traditionella svenska långfärdsbåtens bästa egenskaper.
Allegro har rönt berättigat intresse såväl inom som utom landet och kommer till sommaren 1973 att segla i 135 exemplar.

Stor detaljerad ritning

Allegro 27 broschyren

Inne i båten, fotografier

Diverse information